Ihmiset luovat kaupungin

Viimeiset kaksi kuukautta ovat muuttaneet elämää ja arkitottumuksia ympäri maailman ehkä syvemmin ja nopeammin kuin mikään muu elinaikanamme. Pienen, vaarallisen viruksen voima on ollut valtava. Monien muiden maiden tavoin Suomessa valittiin tiukkojen rajoitusten tie epidemian hillitsemiseksi. Nyt näyttää siltä, että rajoitukset ovat tehonneet ja voimme varovasti ja harkiten lähteä lieventämään niitä.

Tiukat rajoitteet jättävät jälkensä myös kaupunkikeskustoihin. Hetkessä tyhjentyneet kadut ja etätöihin siirtyminen on hiljentänyt keskustat, ja vähentänyt asiakkaita niiltäkin yrityksiltä, jotka ovat saaneet toimintaansa jatkaa. Kahvilat ja ravintolat, teatterit, elokuvat ja kokoontumispaikat ovat poikkeuslain määräyksellä joutuneet sulkemaan ovensa. Kaikki ovat joutuneet keksimään uusia tapoja pysyä pystyssä, palvella asiakkaita ja ylläpitää palvelujaan.

Minut on yllättänyt se nopeus, jolla kokkolalaiset yrittäjät ovat tarttuneet tilanteeseen. Muutamassa päivässä rajoitteiden voimaantulon jälkeen otettiin valtavia harppauksia: ravintolat kehittivät pikapikaa takeaway-konseptinsa, moni kivijalkaliike digiloikkasi verkkokauppaan, vielä useampi panosti turvalliseen asiakaspalveluun omissa tiloissaan ja päätti pitää ovet auki. Kun pikkuhiljaa, kesän korvalla rajoitteita puretaan, jää monelle yritykselle varmaan pysyvään valikoimaan uusia tapoja palvella.

Tässä kohtaa esille nouseekin meidän kokkolalaisten yhteisöllisyys. Mielestäni meidän pitää jatkaa omien lähipalvelujen käyttämistä, palata tutuille oville nauttimaan turvallisesta kohtaamisesta keskustan kaduilla ja kaupoissa. Vain siten persoonalliset putiikit, palvelevat erikoisliikkeet ja tunnelmalliset ravintolat ovat ilonamme jatkossakin!

Tulevana kesänä matkustamme ehkä vähemmän kuin ennen. Lomatunnelmaa voi hakea myös Kokkolassa; tänä vuonna pieni on kaunista. Nautitaan keväästä ja kesästä, käydään hierojalla, parturissa, kahvilla ja jäätelöllä, lähdetään lähitienoon retkeilyreiteille ja uimarannoille. Ostetaan piknikherkut takeawaynä, ja kesämekko keskustan liikkeestä – samalla pääsee nauttimaan keskustan kukkaloistosta ja ihailemaan Tehtaankadun uniikkeja teräslankaveistoksia kesäasussaan. Opintojaan päättäviä voi muistaa myös kokkolalaisliikkeiden lahjakortilla, jos lahjatoive ei vielä selvillä olekaan. Pidetään Kokkola elävänä, yhteisenä ja turvallisena!