Isojen muutosten viikko

Elämme tätä viikkoa uudenlaisessa tilanteessa. Tilanteessa, jota todennäköisesti kukaan meistä ei vielä viikko sitten olisi pystynyt ennustamaan, tilanteessa, joka muuttuu nopeasti, ja ennen kaikkea tilanteessa, jonka etenemisestä meillä ei ole luotettavaa ennustetta. Olemme kaikki uuden äärellä.

Epidemialla on jo nyt laajat vaikutukset yhteiskuntamme ja yksilöiden arkeen, elinkeinoelämään ja koko elämäntapaamme. Monet näistä vaikutuksista ovat varsin kauaskantoisia, emmekä vielä osaa niitä ennustaa. Vaikka liikkumista, kokoontumista ja harrastamista onkin nyt – toivottavasti lyhyeksi ajaksi – rajattu, jossain vaiheessa palaamme asteittain normaalioloihin. Viimeistään silloin on tärkeää, että mahdollisuuksien mukaan käytämme paikallisia palveluja: kulttuuri-, liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia, kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Vain näin toimimalla pystymme säilyttämään ja kehittämään palveluja.

Kunnat toteuttavat käytännössä valtioneuvoston linjaukset

Monen mielestä valtio ja kunnat ovat alireagoineet koronaepidemian aikana. Toiset kokevat, että ylireagoimme. Kokonaiskuva ei aina hahmotu selkeästi, ja tehdyt päätökset varmasti arvioidaan vielä monesti. Tilanne elää kuitenkin koko ajan, ja päätöksiä pitää tehdä ajallaan, silläkin riskillä, että niitä joudutaan muokkaamaan. Tämänhetkisessä poikkeustilanteessa valtioneuvosto tekee linjaukset, jotka kunnat vievät täytäntöön. Kunnat ottavat myös vastuun päätösten seurannaisvaikutuksista ja ottavat kantaa niihinkin kysymyksiin, joihin hallituksen linjaukset eivät täsmällisesti vastaa. Koronan vaikutukset meidän kaikkien elämään ja tehtäviin ovat laajat. Mitä rajumpia toimia tehdään, sitä enemmän ne kaatuvat kaupunkien ja kuntien kontolle.

Palvelut Kokkolassa

Monessa yksikössämme on siirrytty osittain etätyöhön. Vaikka esimerkiksi kaupungintalon ja aluetoimistojen ovet ovatkin toistaiseksi kiinni, työtehtävät jatkuvat koko ajan. Myös päätöksenteko toimii; kaupunginhallitus kokoontuu normaaliaikataulun mukaisesti maanantaina.

Haluan kiittää koko henkilöstöämme siitä, että tässä hetkessä on tartuttu ratkaisuihin. Jokaisella toimialalla ja yksikössä on lähdetty kaiken epävarmuudenkin keskellä tekemään niitä asioita, jotka ovat tärkeitä ja ensisijaisia. Uskomattoman lyhyellä varoitusajalla on tehty suuria muutoksia: olemme sulkeneet valtioneuvoston maanantaisen linjauksen mukaisesti ison osan urheilu-, kulttuuri-, nuoriso- ja kokoontumistiloja sekä kouluja, siirtyneet etäopetukseen, varmistaneet varhaiskasvatuksen toimivuuden. Toimimme taataksemme kaupunkilaisille sähkönjakelun ja vesihuollon sujuvuuden sekä yleisen turvallisuuden. Samanaikaisesti tuemme terveydenhuollon ja pelastustoimen entistäkin tärkeämpää työtä.

Selviämme tästä. Yhdessä.

Toivotan kaikille kaupunkilaisille voimia ja jaksamista. Jatketaan työtä, tehdään se mahdollisimman turvallisesti ja olosuhteet huomioiden. Huolehditaan lähipiiristä, muistetaan mukaan naapurit ja yksin asuvat. Fyysinen turvaväli ja etäisyys eivät estä henkistä läheisyyttä, puheluja ja välittämistä.