Nautitaan luonnosta – ja muistetaan jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet

Nautitaan luonnosta – ja muistetaan jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet

Keväiset ulkoilukelit ja covid 19 -viruksen aiheuttamat rajoitukset ovat saaneet kaupunkilaiset Kokkolassakin ulos metsiin ja virkistysalueille. Polut ja reitit ovat olleet kiitettävän vilkkaassa käytössä.

Suurin osa liikkuu luonnossa hyvässä hengessä: nautitaan ulkoilusta ja annetaan tilaa toisillekin. Valitettavasti kuitenkin välillä unohtuu, mitä jokamiehen oikeudet, velvollisuudet ja vastuut ovat. Nämä oikeudet, velvollisuudet ja vastuut ovat voimassa myös kaupungin mailla. Poikkeusta ei ole.

Jokamiehen oikeudella sallittua on jalan, polkupyörällä ja ratsastaen tapahtuva maastossa liikkuminen. Marjastus ja sienestys kuuluvat niin ikään jokamiehen oikeuksiin. Valmiit nuotiopaikat ovat kaikkien käytössä. Sopu sijaa antaa.

Ongelmiakin on: aggressiivinen käytös joidenkin polkujen kulkijoita kohtaan on lisääntynyt. On löytynyt runsaasti luvattomia tuli- ja grillauspaikkoja, jopa laavuja – pahimmillaan myös sammuttamattomia, kytemään jätettyjä nuotioita. Koirien vapaana pitäminen on aiheuttanut konflikteja. Puihin on naulattu kiinni linnunpönttöjä ja omatekoisia ”reittiviittoja”.

Jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet kannattaa muistaa

Reitit ja reittimerkit

Viralliset, merkatut reitit ovat tiettyä käyttöä varten ja muut polut ja urat ovat vapaasti kaikkien käytössä. Viralliset reitit ovat aina maanomistajan hyväksymiä. Kukaan ei voi omalla päätöksellä ”perustaa” esimerkiksi hevos-, pyörä- tai hiihtoreittiä toisen maalle.

Moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla liikkuminen maastossa on ehdottomasti kiellettyä. Kaupungin mailla ei ole mönkijä-, mopo- tai moottoripyöräreittejä, puhumattakaan autoilla tapahtuvasta ajamisesta poluilla tai urilla. Moottorikelkkareitillä saa ajaa vain moottorikelkalla, ei millään muulla menopelillä. Ei edes kesällä.

Tulenteko

Avotulen tekeminen tai polttopuiden kerääminen on ehdottomasti kiellettyä. Myös kertakäyttögrillien käyttö maastossa on ehdottomasti kiellettyä. Omien laavujen rakentaminen leireilyyn on kiellettyä. Muutama todellinen vaaratilanne on tänä keväänä liittynyt kytevään, vartioimatta jätettyyn kertakäyttögrilliin keskellä Laajalahden metsiä! Metsän palovakuutus ei korvaa nuotiosta tai grillistä karannutta tulipaloa, siitä tulee aina rikosoikeudellinen juttu.

Avotulia saa tehdä vain siihen tarkoitukseen osoitetussa paikassa ja vain aikana, kun palovaroitukset eivät ole voimassa. Jos tulipaikalla on muita ulkoilijoita niin, ettei sinne näinä rajoitusaikoina voi tai halua mennä, se ei oikeuta tulen tekoon jossain omavalintaisessa paikassa. Kaupunki on järjestänyt useita tulipaikkoja laavuineen ja katoksineen eri puolille. Käytetään niitä eikä tehdä enää omia, luvattomia nuotioita.

Koiran kanssa luonnossa

Muistetaan metsässä myös koirakuri. Lain mukaan koirat tulee pitää kytkettynä tai välittömästi (muutamassa sekunnissa, ei minuutissa) kytkettävissä 1.3. – 19.8. välisenä aikana. Vastaavasti 20.8. – 1.3. metsästyslaki määrää koirat pidettäväksi kytkettynä, ellei irtipitoon ole maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Kaupunki ei ole antanut erillislupia yksityishenkilöille koirien irrallaan pitämiseen omilla maillaan.

Lisää linnunlaulua

Linnunpönttöjen vieminen on hyvä luontoharrastus, esimerkiksi lasten kanssa. Muistetaan silti, ettei pönttöjä ei saa viedä metsään ilman metsänomistajan lupaa. Näin on myös kaupungin mailla. Luvassa on enemmänkin kyse yhteisestä sopimuksesta miten, minne ja milloin pönttöjä laitetaan. Pönttöjen kiinnittäminen naulaamalla on ehdottomasti kiellettyä ja sidonnat on löysennettävä vuosittain. Ei riitä, että pöntöt viedään metsään, niitä on myös huollettava ja aikanaan kerättävä pois.

Toivomme, että jokainen ulkoilija huomioi nämä yhteiset periaatteet ja noudattaa niitä. Näin vältytään konflikteilta maanomistajien ja muiden ulkoilijoiden kanssa. Erityisesti lasten kanssa liikkuessa meidän aikuisten tulee omalla esimerkillämme opettaa hyviä retkeilytapoja ja kunnioitusta sekä luontoa että toisen omaisuutta kohtaan.