Vienti mielessä – born global

Vienti mielessä – born global

Kuva: Hannu Moilanen

Loppukesästä mediassa julkaistiin Keski-Pohjanmaan osalta mairittelevia lukuja viennin osalta. Maakuntamme on Suomen ykkönen, kun tarkastellaan vientieuroja asukasta kohden. Tarkalleen tuo luku on 26 930 €/asukas. Hienoa! Vieläkin ryhdikkäämmän asennon voi ottaa, kun muistetaan, että Keski-Pohjanmaalla asuu vain 1,5% Suomen väestöstä, mutta maakuntamme vastaa 3% koko maan viennistä.

Pohdittaessa tarkemmin mistä viennin eurot tulevat, katseet kohdentuvat meille niin tärkeään KIP:n alueeseen. Viennin osalta mm. Boliden ja Freeport ovat merkittäviä yhtiöitä. Jos vientiä tarkastelee vieläkin tarkemmin, voi äkkiä todeta, että iso osa viennistä toteutuu kansainvälisesti omistettujen yritysten toimesta.

Häh, siis yritykset jotka eivät ole suomalaisessa omistuksessa ovatkin viennin kannalta keskeisiä toimijoita? Tämähän on tosiasia!

Opin joitakin vuosia sitten termin ”born global”. Se tarkoittaa, että toimimme kansainvälisesti heti alusta lähtien, mutta siitä päästään myös siihen, että paikka toimii globaalissa kilpailussa. Ei riitä, että me Keski-Pohjanmaana ja Kokkolana tarjoamme parempaa teollista ympäristöä kuin muut paikat Suomessa. Ei — meidän pitää olla myös globaalisti kilpailukykyisiä. Kemian teollisuuden osalta kilpailua on niin Euroopassa kuin Aasiassakin.

Kun tätä pohdintaa syventää vielä, voikin olla entistä ylpeämpi meidän vientiluvuistamme. Väitän, että olemme onnistuneet luomaan KIP:n alueelle kansainvälisesti kilpailukykyisen ekosysteemin, joka mahdollistaa globaalisti kilpailukykyisen toimintaympäristön yrityksille.  Globaalit yritykset ovat valinneet Kokkolan juuri sen takia, että olemme heidän näkökulmastaan paikka, joka antaa heille kilpailukykyä ratkaisuillaan.

Maailmankarttaa katsottaessa ei ole itsestään selvää, että näin on. Olemme onnistuneet, mutta työ jatkuu kehittämisen ja edunvalvonnan merkeissä.  Tärkeitä osa-alueita ovat logistiikka, infra, lainsäädäntö, osaava työvoima sekä elinkeinomyönteisyys.

Kokkolan kaupunki jatkaa määrätietoista työtä yhdessä yhteistyöverkoston kanssa näiden tavoitteiden toteutumisen eteen myös juhlavuonna 2020.